Składniki:
ziemniaki 10 sztuk,
kapusta kiszona 1 szklanka,
por 1 mała,
jajka 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki,
przyprawa w płynie 3/4 łyżeczki,
otręby żytnie 2 łyżki,
mąka pszenna 4 łyżki,
tarta bułka 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Przygotowanie placków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania
"kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"
Ziemniaki, por, pokrojone na około 2 cm kawałki, kapustę kiszoną wszystko porcjami wkładać do miski blendera i na najwyższych obrotach rozdrobnić dokładnie około 3 minut, pod koniec dodać jajko i krótko zmiksować.
Masę przelać do miski i dodać mąkę, tartą bułkę, płatki żytnie, kucharka, pieprz, przyprawę w płynie i wszystko wymieszać na dość gęstą masę, jeśli jest zbyt rzadka to dosypać z wyczuciem tartej bułki, otręby żytnie - dzięki bułce tartej placki są bardzo chrupiące.
Na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy.
Placki podałam z surówką włoszczyznową z mojego przepisu
"zobacz TUTAJ" ale można je podać śmietaną, keczupem lub jak lubisz..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz