9.02.2015

placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem i otrębami żytnimi...

Składniki:


ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4 łyżeczki, otręby żytnie 2 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba

Przygotowanie placków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"

Ziemniaki, por, pokrojone na około 2 cm kawałki, kapustę kiszoną wszystko porcjami wkładać do miski blendera i na najwyższych obrotach rozdrobnić dokładnie około 3 minut, pod koniec dodać jajko i krótko zmiksować.

Masę przelać do miski i dodać mąkę, tartą bułkę, płatki żytnie, kucharka, pieprz, przyprawę w płynie i wszystko wymieszać na dość gęstą masę, jeśli jest zbyt rzadka to dosypać z wyczuciem tartej bułki, otręby żytnie - dzięki bułce tartej placki są bardzo chrupiące.

Na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy.

Placki podałam z surówką włoszczyznową z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" ale można je podać śmietaną, keczupem lub jak lubisz..............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!