Składniki:
filet śledziowy 1,5 kg,
kucharek 3 łyżki,
mąka pszenna 2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cebula 4 sztuki,
marchew 3 średnie,
papryka czerwona 1 duża,
papryczka chilli 1 średnia,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
cukier 1,5 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
ocet 10 % 1 łyżka,
woda 3/4 litra
cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli z marynaty pokroić przed dodaniem na patelnię
filety śledziowe dobrze opłukać i wymieszać je z kucharkiem, odstawić na 30 minut - wylać filety na sito aby obciekła woda - kupiłam śledzie bez głów i sama je filetuję, ale można kupić same filety
obsypane mąką filety smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/
na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut
na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły
smaczne śledzie w lekko ostrej papryce z warzywami..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz