Składniki:
mięso mielone indycze 50 dag,
ryż ugotowany 4 saszetki,
cebula podsmażona 3 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
sos chili 2 łyżki,
kapusta włoska 1 średnia,
woda 6 szklanek,
pomidory w puszce 250 ml,
śmietana 1/2 szklanki,
mąka pszenna 4 łyżki
ryż w saszetkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone z indyka, podsmażoną cebulkę na maśle, kucharka, ostry sos chilli, wszystko dobrze wymieszać
średniej wielkości nie twarda główka kapusty włoskiej - wyciąć głąb i we wrzątku parzyć i ściągać liście, z ostudzonych liści ścinać gruby nerw, nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki
do szybkowara 9 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko, układać gołąbki
na wierzch można dać kilka liści kapusty, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary opuścić gwizdek i na mniejszym ogniu gotować 20 minut, spuścić ciśnienie i wyjąć gołąbki na talerz
wywar z szybkowara przelać do mniejszego garnka i zagotować - pomidory blenderem zmiksować ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagęścić sos, do smaku można doprawić np. przyprawą w płynie
gołąbki podać z sosem np. do ziemniaków, pieczywa, kaszy................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz