pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4 szklanki, woda 2 litry
malutkie pieczarki oczyścić, zalać wrzątkiem i z 1 minutę gotować mieszając
wylać na sito i opłukać bardzo zimną wodą
wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą
do wyparzonych słoiczków wkładać pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut
wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia
pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha.........SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz