Składniki:
mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki,
drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 1 szklanka,
żółtka 2 sztuki,
jajka 2 sztuki,
cukier 12 łyżek,
masło 12,5 dag,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
sól - szczypta,
masa makowa 800 gram/puszka,
polewa: - w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżki mleka, łyżka mąki i zostawić do wyrośnięcia - wsypać do zaczynu mąkę, mleko, stopione letnie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny, żółtka i jajka - w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut i zostawić do wyrośnięcia
ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć
keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem: 3/4 szklanki pudru cukru+1 łyżeczka śmietany gęstej i ciut soku z cytryny: wymieszać na dość gęsty lukier - posypać kolorową posypką
makowiec jest wilgotny a ciasto puszyste...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz