Składniki:
buraki 5 sztuk,
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki,
mięso mielone indycze 60 dag,
bułka czerstwa 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
jajka 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cebula 1 mała,
olej do smażenia - ile potrzeba,
woda 2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
śmietana 2 łyżki,
przyprawa w płynie - do smaku,
kasza gryczana 2 saszetki
buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować
mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić
na mocno gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos
podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba...........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz