Składniki:
3 sztuki jajka,
15 dag masło lub margaryna,
3/4 szklanki cukier,
2 szklanki mąka tortowa Basia,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kg agrest,
- ile potrzeba cukier puder
cukier, masło, jajka dobrze utrzeć mikserem
masa będzie miała "zważony" wygląd ale to w niczym nie przeszkadza
do utartej masy dodać przesianej mąki z proszkiem i mikserem wymieszać na gładkie ciasto
ciasto ma być gęste
dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem i obsypać tartą bułką
rozsmarować łopatką ciasto w tortownicy
na wierzchu rozsypać bez szypułek opłukany i obsuszony agrest
piec w 200C około 40-45 minut
ciasto dobrze ostudzić i posypać cukrem pudrem
ciasto jest lekkie, puszyste........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz