Składniki:
380 ml jogurt truskawkowy do picia,
1 opakowanie galaretka pomarańczowa,
2 łyżeczki żelatyna,
1 opakowanie galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyna,
- ile potrzeba winogrona duże zielone,
200 gram biszkopty okrągłe
galaretkę pomarańczową i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić
dobrze wymieszać z jogurtem i schować do lodówki do lekkiego stężenia
galaretkę truskawkową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w 500 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia
na dnie formy silikonowej z kominkiem 22 cm - poukładać połówki umytych winogron
na winogrona wlać ze 6 dużych łyżek jogurtu i do lodówki
na winogrona rozłożyć biszkopty i rozlać z 8 łyżek jogurtu i do lodówki
po zastygnięciu rozłożyć połówki winogron i znowu dodać jogurt i do lodówki
znowu powtórzyć winogrona, jogurt, biszkopty i dodać pozostały jogurt i do lodówki do stężenia
na jogurt dodać truskawkową galaretkę tężejącą i na wierzch lekko wcisnąć biszkopty
do lodówki na całą noc do dobrego stężenia
formę silikonową wstawiłam do mocno gorącej wody na kilka sekund i od razu wyjąć formę
po takim sposobie torcik bez trudu "sam wyszedł" z formy bez uszkodzeń galaretki i jest jak "malowany"
polecam lekki, mało kaloryczny i bardzo orzeźwiający torcik galaretkowy na upalne dni.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz