30 dag papryczki małe chilli,
1,5 szklanki woda,
1 łyżeczka sól,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1 gałązka rozmaryn świeży,
1,5 szklanki ocet winny
papryczki chili tylko zdrowe, bez uszkodzeń
powyżej papryczek zostawić 1 cm łodyżkę
do rondelka wlać 1 ½ szklanki wody włożyć chili i doprowadź całość do wrzenia
dodać pozostałe składniki oprócz 1 ½ szklanki octu i gotować
wszystko na mniejszym ogniu przez do 10 minut
słoiczek dobrze wyparzony i układać w nim chilli, wlać marynatę z gotowania i pozostałe 1 ½ szklanki octu i po ostudzeniu marynaty mocno zakręcić słoiczki - zrobiłam 3 słoiczki po 180 ml pojemności
schować w chłodne, ciemne miejsce i do jedzenia będą gotowe prawie za miesiąc.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz