Składniki:
15 dag masło lub margaryna,
1/2 szklanki cukier,
1 torebka cukier waniliowy,
3 większe jajka,
1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1/2 kg śliwki,
- w opisie lukier rzadki cytrynowy
tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym z 3 minuty
dodać jajka i z 5 minut ucierać mikserem
masa ucierana ma "zważoną" konsystencję - ale to nie przeszkadza
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ucierać ze 2 minuty
ciasto ma być gęste
dno tortownicy /24cm/ wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką
ciasto rozsmarować szpatułką lub łyżką
na wierzchu poukładać gęsto śliwki bez pestek
piec w 200C około 40-45 minut
na wierzch do śliwek lubię dodać trochę rzadkiego lukru cytrynowego
lukier: 3 łyżki pudru cukru i wcisnąć tyle soku z cytryny aby lukier był płynny i wymieszać
lukier polać po wierzchu śliwek
ciasto wspaniale pachnie, jest puszyste i delikatne i szybko się zjada.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz