Składniki:
4 pęczki botwinki,2 litry wody, 1łyżka masła, 4 większe ogórki zielone, 4 większe ząbki czosnku, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 pęczek koperku, 1 litr maślanki,2 łyżki koncentrat z buraków, - do smaku maggi
pęczki botwiny dobrze opłukać i nie za drobno pokroić kiście z łodyżkami a buraczki w talarki
zalać w garnku 2-oma litrami wody z 1 łyżką masła i po zagotowaniu dusić z 10 minut i do wystudzenia odstawić
ogórki zielone obrać ze skórki i utrzeć na tarce grubsze oczka
ząbki czosnku obrać i drobno posiekać,dodać do ogórków
posypać 4 łyżkami cukru,1 łyżką soli, 1 łyżeczka pieprzu i wymieszać
opłukany pęczek koperku drobno posiekać
do wystudzonego wywaru botwiny wsypać dodatki wszystkie i wymieszać
wlać 1 litr zimnej maślanki, 2 łyżki koncentratu z buraków i do smaku doprawić maggi
jest to nasz ulubiony chłodnik, czasem dodajemy jajka na twardo posiekane, rzodkiewki starte, ale ta wersja nam najsmaczniej odpowiada.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz