Składniki:
1/2 kg ryż biały,
1/2 kg mielone wieprzowe,
2 sztuki jajka,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżka vegeta,
1 pęczek koperek siekany,
1 duża kapusta młoda,
6 duże pomidory,
1 duża cebula,
- do smaku maggi,
śmietana, 4 łyżki mąka pszenna
ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko i odcedzić na sicie
do zimnego ryżu dodać mięso, jajka, cebulę pokrojoną, pieprz, vegetą i dobrze ręką wymieszać
dodać posiekany koperek i wymieszać
młoda kapusta nie za mocno zbita
wyciąć nożem głąb i w gotującej wodzie sparzać główkę zdejmując liście
z wystudzonych liści usunąć gruby nerw
na liść nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liść
na patelni na smalcu podsmażyć z obu stron gołąbki
na dnie dużego garnka rozłożyć sito i układać na nim gołąbki - GOŁĄBKI SIĘ NIE PRZYPALĄ NA DNIE GARNKA
wlać z 2 litry wody i pod przykryciem gotować z 40 minut na średnim ogniu
wywar z gołąbków odlać do rondla i dodać zmiksowane pomidory - zagotować
do smaku doprawić maggi
sos zagęścić śmietaną 12 % wymieszaną z mąką i dodać koperek
lubimy gołąbki z większą ilością ryżu a mniej mięsa.........SMACZNEGO!!!
GOŁĄBKI ZAMRAŻAM ALE TYLKO SUROWE - PO ODMROŻENIU PODSMAŻAM NA PATELNI POTEM DUSZĘ POD PRZYKRYCIEM I ROBIĘ SOS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz