Składniki:
1 opakowanie marynata pikantna,
3 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
4 łyżki smalec,
1,5 kg łopatka bez kości,
6 sztuk cebula,
4 szklanki woda,
3 łyżki mąka pszenna,
1 szklanka śmietana,
- do smaku maggi
mięso opłukać, dobrze obsuszyć, natrzeć marynatą i na noc do lodówki
na smalcu zrumienić mięso z każdej strony z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
wsypać pokrojoną na ćwiartki cebulę i podsmażać z mięsem mieszając co jakiś czas
dolać wody i pod przykryciem dusić z 30 minut
mięso wyjąc i pokroić na 1,5 cm plastry i dalej dusić pod przykryciem z 40 minut do miękkości mięsa
miękkie mięso wyjąć, usunąć ziele i liście laurowe
zagęścić sos śmietaną słodką 12% wymieszaną z mąką
do smaku doprawić magą kucharka
pyszny sos z mięsem do obiadu z dodatkami jakie lubisz........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz