Składniki:
1,5 kg szynka świeża,
1/2 opakowania pieprz cytrynowy,
2 łyżki vegeta,
1 główka czosnek,
6 sztuk cebula,
2 sztuki liść laurowy,
4 sztuki ziele angielskie,2 łyżki kolendra ziarna,
2 łyżki smalec,
- do smaku maggi,
- łyżki mąka pszenna,
6 szklanek woda,
1/2 pęczka koperek
szynkę opłukać i obsuszyć ręcznikiem papierowym
natrzeć przyprawami i obsypać kolendrą ziarenkami, przyklepać do mięsa i na noc do lodówki
na smalcu zrumienić szynkę z każdej strony, dodać ziele i liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone na kawałki
po zrumienieniu szynki dolać wody
dusić pod przykryciem z 30 minut - szynkę wyjąć i pokroić na porcje - włożyć do garnka - szybciej będzie gotowa
dusić jeszcze z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu
porcje wyjąć na talerz, usunąć ziele i liście laurowe
wsypać mąkę i blenderem zmiksować sos z cebulami, czosnkiem, wsypać koperek po zmiksowaniu i doprawić maggi
pyszne mięso do obiadu z różnymi dodatkami, jakie lubisz........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz