Składniki:
50 dag słonina zmielona,
30 dag boczek świeży zmielony,
1 główka czosnek,
1 większa cebula,
1 łyżeczka vegeta
słoninę i boczek zmielić w maszynce
włożyć do rozgrzanego rondla i wytapiać smalec
czosnek obrane ząbki i cebulę posiekać w blenderze
pod koniec wytapiania, gdy skwarki są rumiane dodać cebulę z czosnkiem, vegetę - wymieszać
po 5 minutach zdjąć z ognia i przelać smalec do kamionki lub innego naczynia
smaczne smarowidło i do pieczywa i jako okrasa do potraw......SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Oj, smalec to już nie dla mnie... Serce by się na mnie obraziło ;) Nawet smażę już tylko na oleju rzepakowym, bo dzięki omega-3 obniża cholesterol... Na smalec mogę tylko popatrzeć ;)
Prześlij komentarz