1.04.2013

czosnkowo-cebulowy smalec-smarowidło...

Składniki:

50 dag słonina zmielona, 30 dag boczek świeży zmielony, 1 główka czosnek, 1 większa cebula, 1 łyżeczka vegeta

słoninę i boczek zmielić w maszynce

włożyć do rozgrzanego rondla i wytapiać smalec

czosnek obrane ząbki i cebulę posiekać w blenderze

pod koniec wytapiania, gdy skwarki są rumiane dodać cebulę z czosnkiem, vegetę - wymieszać

po 5 minutach zdjąć z ognia i przelać smalec do kamionki lub innego naczynia

smaczne smarowidło i do pieczywa i jako okrasa do potraw......SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Oj, smalec to już nie dla mnie... Serce by się na mnie obraziło ;) Nawet smażę już tylko na oleju rzepakowym, bo dzięki omega-3 obniża cholesterol... Na smalec mogę tylko popatrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!