1,5 kg śledzie świeże, 1 łyżka jarzynka, - ile potrzeba mąka, - ile potrzeba olej do smażenia, 6 sztuk cebula, 2 łyżki olej, 1 litr przecier pomidorowy, 1 łyżka cukier, - do smaku magi Kucharek, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony
śledzie oczyścić, dobrze umyć
jeśli są większe to podzielić je na pół i obsuszyć na ręczniku papierowym

śledzie obsypać mąką - smażyć na gorącym oleju na rumiano
na innej patelni na oleju usmażyć cebulę pokrojoną talarki
dodać cukier, maggi, pieprz i wymieszać
wlać przecier pomidorowy lub sok i zagotować
dodać ocet i zamieszać
gorący sos wylać na usmażone śledzie w półmisku
ostudzone schować do lodówki
najlepsze są na drugi dzień........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz