Składniki:
1,5 kg śledzie świeże,
1 łyżka jarzynka,
- ile potrzeba mąka,
- ile potrzeba olej do smażenia,
6 sztuk cebula,
2 łyżki olej,
1 litr przecier pomidorowy,
1 łyżka cukier,
- do smaku magi Kucharek,
1 łyżeczka ocet,
1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony
śledzie oczyścić, dobrze umyć
jeśli są większe to podzielić je na pół i obsuszyć na ręczniku papierowym
posypać je jarzynką, wymieszać i na 30 minut zostawić
śledzie obsypać mąką - smażyć na gorącym oleju na rumiano
na innej patelni na oleju usmażyć cebulę pokrojoną talarki
dodać cukier, maggi, pieprz i wymieszać
wlać przecier pomidorowy lub sok i zagotować
dodać ocet i zamieszać
gorący sos wylać na usmażone śledzie w półmisku
ostudzone schować do lodówki
najlepsze są na drugi dzień........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!