1 kg śledzie świeże, - ile potrzeba mąka pszenna, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 4 łyżeczki jarzynka - ile potrzeba olej do smażenia, 3 sztuki cebula, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liść laurowy, 1 łyżka kolendra, 3 łyżki cukier, 3/4 szklanki ocet, 6 szklanek woda
nieduże świeże śledzie oczyścić i opłukać
w misce dobrze je wymieszać z pieprzem i jarzynką - odstawić do lodówki na 1 godzinę

na gorącym oleju smażyć śledzie na rumiano i odkładać do półmiska
zagotować wodę z przyprawami, cukrem, cebulą pokrojoną w talarki i octem - gotować z 3 minuty
śledzie zalać letnią zalewą
odstawić do lodówki najlepiej na całą noc........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
To się nazywa rybka!
Prześlij komentarz