Składniki:
1 kg śledzie świeże,
- ile potrzeba mąka pszenna,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
4 łyżeczki jarzynka
- ile potrzeba olej do smażenia,
3 sztuki cebula,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liść laurowy,
1 łyżka kolendra,
3 łyżki cukier,
3/4 szklanki ocet,
6 szklanek woda
nieduże świeże śledzie oczyścić i opłukać
w misce dobrze je wymieszać z pieprzem i jarzynką - odstawić do lodówki na 1 godzinę
śledzie obsypać mąką w reklamówce - nie sypie się mąka naokoło
na gorącym oleju smażyć śledzie na rumiano i odkładać do półmiska
zagotować wodę z przyprawami, cukrem, cebulą pokrojoną w talarki i octem - gotować z 3 minuty
śledzie zalać letnią zalewą
odstawić do lodówki najlepiej na całą noc........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
To się nazywa rybka!
Prześlij komentarz