Składniki:
1,5 kg boczek surowy rolada,
1 opakowanie przyprawa ziołowa grillowa,
1 sztuka liście laurowe,
1/2 sztuki ziele angielskie,
1 łyżeczka smalec,
- do smaku maggi,
1 łyżka czosnek granulowany
roladę boczkową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
obsypać cały płat przyprawą
ciasno zwinąć i obwiązać nicią
zostawić w lodówce na całą noc
w garnku roztopić łyżeczkę smalcu i mocno zrumienić boczek - dodać ziele i liście
garnek z pokrywką wstawić do piecyka i piec w 220C około 40 minut
boczek polać maggi i posypać czosnkiem
piec bez przykrywki około 30 minut
pyszna rolada boczkowa do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Fajny przepis...święta pora aby się na niego skusić. pozdrawiam
Ciekawy przepis!
świetny pomysł dla takiego mięsożercy jak ja:)
Prześlij komentarz