Składniki:
1,5 kg boczek surowy rolada,
1 opakowanie przyprawa ziołowa grillowa,
1 sztuka liście laurowe,
1/2 sztuki ziele angielskie,
1 łyżeczka smalec,
- do smaku maggi,
1 łyżka czosnek granulowany
roladę boczkową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
obsypać cały płat przyprawą
ciasno zwinąć i obwiązać nicią
zostawić w lodówce na całą noc
w garnku roztopić łyżeczkę smalcu i mocno zrumienić boczek - dodać ziele i liście
garnek z pokrywką wstawić do piecyka i piec w 220C około 40 minut
boczek polać maggi i posypać czosnkiem
piec bez przykrywki około 30 minut
pyszna rolada boczkowa do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
Fajny przepis...święta pora aby się na niego skusić. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł dla takiego mięsożercy jak ja:)
OdpowiedzUsuń