20.03.2013

rolada boczkowa...

Składniki:

1,5 kg boczek surowy rolada, 1 opakowanie przyprawa ziołowa grillowa, 1 sztuka liście laurowe, 1/2 sztuki ziele angielskie, 1 łyżeczka smalec, - do smaku maggi, 1 łyżka czosnek granulowany

roladę boczkową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym

obsypać cały płat przyprawą

ciasno zwinąć i obwiązać nicią

zostawić w lodówce na całą noc

w garnku roztopić łyżeczkę smalcu i mocno zrumienić boczek - dodać ziele i liście

garnek z pokrywką wstawić do piecyka i piec w 220C około 40 minut

boczek polać maggi i posypać czosnkiem

piec bez przykrywki około 30 minut

pyszna rolada boczkowa do pieczywa.......SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Fajny przepis...święta pora aby się na niego skusić. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł dla takiego mięsożercy jak ja:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!