Składniki:
1 kg łopatka bez kości,
1 łyżka bazylia otarta,
1,5 łyżki sól ziołowa,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
2 sztuki marchewka,
2 łyżki mąka pszenna,
2 sztuki cebula,
4 szklanki woda,
1/2 garści grzyby suszone,
1,5 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony,
1 łyżka śmietana,
2 łyżki smalec
łopatkę umytą pokroić w kostkę
obsypać przyprawami nakryć talerzem i do lodówki na całą noc
mięso obsypać w misce mąką i na gorącym smalcu zrumienić razem z cebulą
wlać wodę i dodać grzyby suszone
dodać pokrojoną w plasterki marchew obraną
pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - około 30-40 minut
do smaku doprawić śmietaną słodką 18%, pieprzem mielonym
doskonały gulasz do ryżu, ziemniaków, kasz lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
pysznie jak zawsze u Ciebie:)
Robię podobny tylko zamiast marchewki, do suszonych grzybów dodaję śliwki suszone:)
chętnie skorzystam z Twojej propozycji...pozdrawiam..
Prześlij komentarz