1 kg łopatka bez kości, 1 łyżka bazylia otarta, 1,5 łyżki sól ziołowa, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki marchewka, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 4 szklanki woda, 1/2 garści grzyby suszone, 1,5 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka śmietana, 2 łyżki smalec
łopatkę umytą pokroić w kostkę
obsypać przyprawami nakryć talerzem i do lodówki na całą noc

wlać wodę i dodać grzyby suszone
dodać pokrojoną w plasterki marchew obraną
pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - około 30-40 minut
do smaku doprawić śmietaną słodką 18%, pieprzem mielonym
doskonały gulasz do ryżu, ziemniaków, kasz lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!
pysznie jak zawsze u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńRobię podobny tylko zamiast marchewki, do suszonych grzybów dodaję śliwki suszone:)
OdpowiedzUsuńchętnie skorzystam z Twojej propozycji...pozdrawiam..
Usuń