Składniki:
1 sztuka jajko,
1/2 łyżeczki sól,
1 łyżeczka cukier,
2 łyżeczki musztarda delikatesowa,
3/4 łyżeczki ocet,
2 szklanki olej lub oliwa
sparzyć skorupkę jajka
całe jajko, musztardę, sól, cukier, ocet włożyć do pojemnika i zacząć ubijać rózgą blendera
dolewać małą strużka olej cały czas ubijając
gotowy majonez jest gęsty
przełożyć do naczynia lub słoiczka
od dłuższego czasu sama robię majonez, zawsze tyle ile potrzeba........SMACZNEGO!!!
5 komentarzy:
Robię majonez bardzo podobnie, dodaję tylko więcej przypraw (czosnek granulowany, pieprz i szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki) i dwa ugotowane żółtka. Bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania:-)
Ja dodaję do majonezu tylko same żółtka , jest pyszny i domowy :-)
skorzystam z podpowiedzi...
skorzystam z podpowiedzi...
też robię od lat ale bez octu,dodaję kwasek cytrynowy ,zdrowsze...
Prześlij komentarz