Składniki:
1/4 szklanki cukier,
1 sztuka jajka,
1/4 szklanki olej,
3/4 szklanki maślanka,
- szczypta sól,
1,5 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
1 łyżeczka soda oczyszczona,
2 łyżki czubate kakao,
1 słoik po dżemie marmolada gruszkowa,
- w opisie bita śmietana
użyłam domowej marmolady gruszkowej, była dość płynna, wymieszałam z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i mieszając na średnim ogniu zagęściłam i do ostudzenia - nie gotować
z tej ilości jest 6 silikonowych foremek kwiatki śred. 8 cm
olej, jajko, maślanka, cukier, sól dobrze rozmieszać rózgą
dodać mąkę, proszek, sodę, kakao i wymieszać nie za dokładnie - ciasto powinno nie być za gęste
do foremek nałożyć pełną łyżkę ciasta - nałożyć pełną łyżkę marmolady - na łożyć resztę ciasta do foremek
piec w nagrzanym 200C około 30 minut
ostudzone przybrałam bitą śmietaną: 3/4 szklanki śmietany 36% ubić z 1,5 łyżki pudru cukru
babki kwiatowe nie są za słodkie a dzięki marmoladzie są wilgotne......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz