19.02.2013

majonez domowy...

Składniki:

1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki sól, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki musztarda delikatesowa, 3/4 łyżeczki ocet, 2 szklanki olej lub oliwa

sparzyć skorupkę jajka

całe jajko, musztardę, sól, cukier, ocet włożyć do pojemnika i zacząć ubijać rózgą blendera

dolewać małą strużka olej cały czas ubijając

gotowy majonez jest gęsty

przełożyć do naczynia lub słoiczka

od dłuższego czasu sama robię majonez, zawsze tyle ile potrzeba........SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Robię majonez bardzo podobnie, dodaję tylko więcej przypraw (czosnek granulowany, pieprz i szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki) i dwa ugotowane żółtka. Bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję do majonezu tylko same żółtka , jest pyszny i domowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. skorzystam z podpowiedzi...

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię od lat ale bez octu,dodaję kwasek cytrynowy ,zdrowsze...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!