Składniki:
1 sztuka jajko,
1/2 łyżeczki sól,
1 łyżeczka cukier,
2 łyżeczki musztarda delikatesowa,
3/4 łyżeczki ocet,
2 szklanki olej lub oliwa
sparzyć skorupkę jajka
całe jajko, musztardę, sól, cukier, ocet włożyć do pojemnika i zacząć ubijać rózgą blendera
dolewać małą strużka olej cały czas ubijając
gotowy majonez jest gęsty
przełożyć do naczynia lub słoiczka
od dłuższego czasu sama robię majonez, zawsze tyle ile potrzeba........SMACZNEGO!!!
Robię majonez bardzo podobnie, dodaję tylko więcej przypraw (czosnek granulowany, pieprz i szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki) i dwa ugotowane żółtka. Bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania:-)
OdpowiedzUsuńskorzystam z podpowiedzi...
UsuńJa dodaję do majonezu tylko same żółtka , jest pyszny i domowy :-)
OdpowiedzUsuńskorzystam z podpowiedzi...
OdpowiedzUsuńteż robię od lat ale bez octu,dodaję kwasek cytrynowy ,zdrowsze...
OdpowiedzUsuń