Składniki:
CIASTO: 2 sztuki jajka,
1,5 szklanki maślanki,
12,5 dag stopione ostudzone masło,
1/2 szklanki cukru,
1 pakowanie cukier waniliowy,
2,5 szklanki mąka tortowa Basia,
2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia,
2 łyżki kakao gorzkie
NADZIENIE: słoik po dżemie dynia wekowana,
1 łyżka mąka ziemniaczana,
- ile potrzeba cukier puder do posypania
z tej ilości ciasta wyszło 21 foremek silikonowych 7x3,5 cm
moja wekowana dynia - TUTAJ - włożyć do rondelka i zagotować - wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko zamieszać do zagęstnienia i odstawić do ostudzenia
jajka, maślanka, masło ostudzone i cukier waniliowy ze zwykłym dobrze roztrzepać rózgą
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i "byle jak" wymieszać
do foremek nakładać po pełnej łyżce ciasta białego - resztę ciasta co zostanie wymieszać z kakao
na ciasto nałożyć dyniowy kisiel po czubatej łyżeczce i nałożyć na wierzch ciemne ciasto
piekłam na 3 etapy w nagrzanym prodiżu około 25 minut każdą porcję - inne piecyki nagrzane do około 200C i 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy są upieczone
ostudzone muffinki posypać pudrem cukrem........SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Bardzo ciekawie musiały smakować z takim nadzieniem :)
Prześlij komentarz