21.01.2013

muffinki biało-czarne z dyniowym kisielem...

Składniki:


CIASTO: 2 sztuki jajka, 1,5 szklanki maślanki, 12,5 dag stopione ostudzone masło, 1/2 szklanki cukru, 1 pakowanie cukier waniliowy, 2,5 szklanki mąka tortowa Basia, 2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao gorzkie

NADZIENIE: słoik po dżemie dynia wekowana, 1 łyżka mąka ziemniaczana, - ile potrzeba cukier puder do posypania

z tej ilości ciasta wyszło 21 foremek silikonowych 7x3,5 cm

moja wekowana dynia - TUTAJ - włożyć do rondelka i zagotować - wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko zamieszać do zagęstnienia i odstawić do ostudzenia

jajka, maślanka, masło ostudzone i cukier waniliowy ze zwykłym dobrze roztrzepać rózgą

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i "byle jak" wymieszać

do foremek nakładać po pełnej łyżce ciasta białego - resztę ciasta co zostanie wymieszać z kakao

na ciasto nałożyć dyniowy kisiel po czubatej łyżeczce i nałożyć na wierzch ciemne ciasto

piekłam na 3 etapy w nagrzanym prodiżu około 25 minut każdą porcję - inne piecyki nagrzane do około 200C i 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy są upieczone

ostudzone muffinki posypać pudrem cukrem........SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawie musiały smakować z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!