Składniki:
- w opisie knedliki,
60 dag szynka świeża,
1 łyżeczka papryka ostra,
1 łyżeczka pieprz ziołowy,
1 łyżeczka jarzynka,
- do smaku maggi,
2 szklanki woda,
- ile potrzeba mąka,
- ile potrzeba śmietana,
- jaka lubisz surówka
1 sztuka bułka paryska, 3/4 litra mleko, 2 sztuki cebula, 2 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka jarzynka, 1 szklanka tarta bułka, 4 litry wrzątek, 1 łyżeczka sól =
bułkę paryską pokroić na kostki i zalać ciepłym mlekiem na 30 minut
cebulkę podsmażyć na złoto na maśle i ostudzić
odcisnąć bułkę z mleka i dobrze wyrobić z jajkiem, pieprzem, jarzynką, cebulką, tartą bułką - tartej bułki dodać tyle, aby ciasto nie było za luźne i można było formować kule zwilżonymi dłońmi - kule wielkości średnicy z 5 cm -
wkładać do wrzątku osolonego i na mniejszym ogniu gotować z 15-20 minut - im większe kule, tym dłużej gotować na małym ogniu -
gotowe knedliki wyjąć cedzakiem na talerz
szynkę dobrze zrumienić, dodać przyprawy, podlać 2-ma szklankami wody i dusić do miękkości mięsa
sos zagęścić mąką ze śmietaną, dodać koperek i poporcjować szynkę
podać mięsko z knedlikami i surówką jaką lubisz-ja podałam z domowymi buraczkami na zimno ze słoiczka.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz