Składniki:
CIASTO:
1/2 kostki masło,
1/2 szklanki cukier,
- szczypta sól,
25 dag mąka tortowa,
2 sztuki jajka,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
NADZIENIE:
350 ml mleko,
1 po dżemie dynia wekowana,
2 łyżki cukier,
1 torebka budyń czekoladowy,
- do posypania puder cukier
słoiczek po dżemie wekowanej dyni (lub inny dodatek jaki lubisz) włożyć do mleka (300 ml) z cukrem i zagotować - zagęścić rozmieszanym w mleku (50 ml) budyniem czekoladowym i odstawić do wystudzenia
moja dynia jest - TUTAJ
z podanych składników w misie robota zrobiłam kruszonkę - troszkę odsypałam do miseczki a resztę kruszonki do wysmarowanej tortownicy 24cm i wysypanej tartą bułką - miseczkę i blaszkę schować na 1 godzinę do lodówki
po godzinie na kruszonkę wyłożyć cały budyń z dynią
na wierzch posypać resztę kruszonki
piec w nagrzanym prodiżu około 40 minut
inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
upieczone ciasto dobrze wystudzić - posypać pudrem cukrem
ciasto jest kruche z lekką wilgotnością budyniu.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz