Składniki:
80 dag szynka bez kości,
2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka sól,
4 sztuki cebula,
1 główka czosnek,
1/4 kostki smalec,
2 szklanki woda,
50 dag ziemniaki ugotowane,
1 łyżka koperek siekany,
- jaką lubisz surówka
szynkę surową podzielić na porcje, natrzeć pieprzem, solą i na smalcu zrumienić z cebulą, czosnkiem - dolać 2 szklanki wody, maggi do smaku i dusić do miękkości mięsa
gotowe mięso wyjąć i wywar z cebulami, czosnkiem zmiksować na kremowy sos
ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem z koperkiem
podać z surówką jaką lubisz - ja podałam z moją kapustą ze słoika na ciepło......
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Pyszny pomysł na obiad. Nie wpadłam na pomysł, żeby zmiksować wywar z cebuli i czosnku:)
i sos jest naturalnie zagęszczony , bez mąki, można użyć różne warzywa korzenne liściaste, robiłam też z selerem-pysznie smakuje
Prześlij komentarz