19.12.2012

szynka w cebulowo-czosnkowym sosie...

Składniki:


80 dag szynka bez kości, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka sól, 4 sztuki cebula, 1 główka czosnek, 1/4 kostki smalec, 2 szklanki woda, 50 dag ziemniaki ugotowane, 1 łyżka koperek siekany, - jaką lubisz surówka

szynkę surową podzielić na porcje, natrzeć pieprzem, solą i na smalcu zrumienić z cebulą, czosnkiem - dolać 2 szklanki wody, maggi do smaku i dusić do miękkości mięsa

gotowe mięso wyjąć i wywar z cebulami, czosnkiem zmiksować na kremowy sos

ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem z koperkiem

podać z surówką jaką lubisz - ja podałam z moją kapustą ze słoika na ciepło......
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na obiad. Nie wpadłam na pomysł, żeby zmiksować wywar z cebuli i czosnku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i sos jest naturalnie zagęszczony , bez mąki, można użyć różne warzywa korzenne liściaste, robiłam też z selerem-pysznie smakuje

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!