Składniki:
1,5 kg łopatka bez kości,
20 dag kiszona kapusta,
1 łyżka kminek ziarna,
1 łyżka papryka słodko ostra,
- do smaku magi,
- do smaku ziele liść,
8 sztuk jałowiec,
2 łyżki smalec,
1 łyżeczka sól morska,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1/2 szklanki woda do podlania
łopatkę ponacinać na jeden płat mięsa
kiszoną kapustę posiekać - wynieszać z kminkiem, maggi i rozłożyć na płacie mięsa - posypać papryką
ciasno zwinąć roladkę obwiązując dobrze nicią - natrzeć po wierzchu mocno solą z pieprzem - do włączonego prodiża włożyć smalec, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i roladkę - piec około 60 minut - w połowie podlać wodą - w trakcie pieczenia ze 3 razy obrócić roladkę - roladkę dobrze ostudzić, zdjąć nitkę
pyszna roladka o posmaku kminkowej kapusty kiszonej i do obiadu i do chlebka na zimno....
SMACZNEGO!!!
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz