Składniki:
kapusta biała, najlepiej młodsza lub mało zbita 1 główka średnia,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
czosnek suszony 1/2 łyżeczki,
tarta bułka do obsypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba
najlepiej użyć młodej kapusty lub starszej, ale nie za mocno zbita twarda główka, z kapusty usnąć brzydkie liście z wierzchu, opłukać, przeciąć na połowę wzdłuż po środku głąba, następnie każdą połowę wzdłuż głąba pokroić na 3-4 ćwiartki.
W garnku o szerokim dnie zagotować wodę z 1 łyżką oleju i bez soli, do wrzątku wkładać po 3 ćwiartki i na średnim ogniu gotować z 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, tak zrobić z pozostałymi ćwiartkami.
Przestudzone kapusty obsypać przyprawami wymieszanymi, włożyć do formy silikonowej 22 cm (u mnie po 4 ćwiartki na jeden raz), spryskać olejem po wierzchu, posypać tartą bułką i włożyć do kosza airfryera.
Ustawić program warzywa, 200C, 13 minut, następnie obrócić, spryskać olejem i posypać tartą bułką i 190C, 10 minut, powtórzyć tak samo z następną porcją kapusty - nam smakuje gdy jest wystudzona, do podjadania ale też na obiad lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz