Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
jajka 3 sztuki"M",
cebula 2 sztuki większe,
bułka pszenna 1 sztuka,
przyprawa grill klasyczny 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
czosnek mielony 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
bułka tarta 1 szklanka,
ryż ugotowany 1 woreczek 100 gram,
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba
Do miski włożyć mielone mięso, pokrojoną drobno cebulę, wymoczoną w wodzie i odciśniętą z wody bułkę, przyprawę do grilla, czosnek mielony, kucharka, pieprz mielony i ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Dodać tartą bułkę, ryż ugotowany i połączyć składniki na zwartą masę.
Formę silikonową 22 cm wysmarować pędzelkiem olejem rzepakowym, mięso do formy wyłożyć, dłonią ubić w formie, wierzch posmarować olejem i tępą stroną noża ponacinać w kratkę.
Włożyć do kosza airfryer, ustawić na 180 C na 30 minut, następnie na 160 C na 25 minut, w foremce wystudzić dobrze pieczeń - doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego, po dodaniu dodatków, przypraw jakie się lubi jest pyszna pieczeń mielona i na ciepło np. z sosem lub na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz