Składniki:
ryż kubek 330 gram po śmietanie,
woda 4 kubki po śmietanie,
sól 1 łyżeczka
kapusta ufo 1 sztuka średnia,
mielone mięso drobiowe 60 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 2-3 łyżki,
papryka słodka 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
sok pomidorowy 250 ml,
woda 2 szklanki
wywar + 3 szklanki wody, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku- ile potrzeba
Ryż do gołąbków ugotować w multicooker
"zobacz TUTAJ" na programie ryż, wystudzić.
Z kapusty płaskiej ufo wyciąć głąb, opłukać wodą i na talerzu do mikrofali na 800 Wat na 8 minut, ściągać liście i jeśli trzeba, bo dalsze liście twarde to resztę kapusty opłukać i do mikrofali na 5 minut, z liści ściąć gruby nerw.
Do ryżu w dużej misce dać mielone mięso drobiowe, kucharka, paprykę ostrą i słodką, pieprz mielony, jajka i dokładnie ręką wyrobić do połączenia składników.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, zawijać ciasno liście.
Na dnie misy multicookera położyć kilka małych liści, układać gołąbki, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wierzch nakryć resztą liści, wlać sok pomidorowy, wlać wodę.
Zamknąć pokrywę, ustawić program gołąbki i gotować do zakończenia programu, wystudzić.
Gołąbki wyjąć do innego naczynia, pozostały wywar wylać do mniejszego garnka, dolać z 3 szklanki wody, wsypać mąkę, dać śmietanę sól do smaku i mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu na większym ogniu gdy się zagęści zdjąć garnek z ognia, podawać z gołąbkami sos - doskonały do polecenia sposób na przygotowanie gołąbków, szybko, łatwo, smacznie, bez przypalenia kapusty na dnie.........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz