Składniki:
mleko 1/2 litra,
olej rzepakowy 6 łyżek,
woda gazowana1,5 szklanki,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
mąka tortowa 3 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "M",
serek waniliowy homogenizowany 500 gram,
dżem truskawkowy 1 słoiczek,
woda gorąca 1/2 szklanki
Składniki o pokojowej temperaturze= do pojemnika wsypać mąkę, budyń, cukier, sól, wlać mleko, wodę gazowaną, olej, jajka, rózgą lub mikserem dokładnie ciasto wymieszać na dość lejące, zostawić na 1 godzinę na blacie kuchennym.
Patelnię naleśnikarkę 22cm posmarować raz olejem i rozgrzać, potem bez smarowania olejem, wlać chochelką porcję ciasta, rozlać na patelni i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.
Każdy naleśnik posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym.
Złożyć naleśnik na tzw. "cztery", czyli na pół i jeszcze raz na pół. przed podaniem polać dżemem wymieszanym z ciepłą wodą na dość rzadki - naleśniki z dodatkiem proszku budyniowego są bardziej o delikatniejszej konsystencji, idealne do posmarowania serkiem czy dżemem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz