Składniki:
filety śledziowe dobrej jakości 1 opakowanie,
ogórek kiszony 2 sztuki średnie,
ziemniaki ugotowane 8 sztuk średnie,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk "M",
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
sól 3/4 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 8 łyżek,
musztarda sarepska 1 łyżka
Filety śledziowe w oleju wymoczyć raz w wodzie zimnej z 20 minut i wodę wylać, następnie wlać wodę zimną do zakrycia śledzi i ocet winny 1 łyżeczka, zostawić na 20 minut, wodę wylać na sitko.
Odsączone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę do miski, dodać pokrojony kiszony ogórek.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzone obrać ze skórki i na kratce do warzyw pokroić w kostkę.
Jajka ugotowane na twardo wystudzone obrać ze skorupki, przez kratkę pokroić w kostkę do miski.
Dodać musztardę (można dodać majonez lub tylko sam olej, ale z musztardą nam smakują lepiej), olej rzepakowy, sól, cukier, pieprz mielony, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać samą lub z pieczywem - jak przyjdzie smak na śledzia to właśnie taka sałatka jest doskonała, szybko przygotowana, smakuje i do pieczywa i samodzielnie..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Ciekawa sałatka śledziowa :)
Dziękuję, pozdrawiam😙
Prześlij komentarz