Składniki:
marchew świeża 12 sztuk średnie,
woda około 4 szklanek,
sól 1,5 łyżeczki,
masło 2 łyżki,
mąka pszenna 1,5 łyżki
Świeże marchewki średniej wielkości obrać ze skórki, opłukać i przekroić na pół wzdłuż i kroić na talarki nie za grube do garnka.
Zalać wodą do przykrycia marchewki, zagotować, dodać soli i na średnim ogniu gotować do miękkości marchewki.
Jeśli zostało za dużo wody to ją odlać z garnka ale zostawić trochę, dodać masło, wymieszać do stopienia masła, wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia, cukru nie dodaję, marchewki są wystarczająco słodkie - marchewka gotowana z masłem jest bardzo smaczna, mało kaloryczna, lekko strawna, jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz