Składniki:
kapusta kiszona 1,5 kg,
woda 3 szklanki,
kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
cząber 5 sztuk
smalec 1/4 kostki,
kiełbasa toruńska 3 sztuki,
boczek wędzony ze skórą 25 dag,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
pieczarki 8 sztuk średnie,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
cukier 2-3 łyżki
Kapustę kiszoną nie za mocno kwaśną, (przepłukałam raz zimną wodą) włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kostkę rosołową i skórę z boczku wędzonego, gotować po zasyczeniu pary 35 minut.
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę obraną z flaka, boczek wędzony, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i czosnek i pieczarki, co jakiś czas zamieszać z 5 minut podsmażając.
Do kiełbasy dodać ugotowaną kiszoną kapustę, do smaku dodać cukier, paprykę ostrą, pieprz mielony, gotować z 15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, co jakiś czas zamieszać, najlepiej smakuje gdy z godzinę postoi i nabierze smaku. - przyszła ochota na coś kwaśnego i sytego, więc zrobiłam bigos, bardzo szybki, prosty i wyjątkowo smaczny i sycący. Kapusta gotowana w szybkowarze i dodana do usmażonej wędliny i jest bigos gotowy..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz