Składniki:
olej rzepakowy 10 łyżek,
marchew 4 sztuki średnie,
seler 1 sztuka mały,
pietruszka 1 korzeń średni,
cebula 2 sztuki większe,
czosnek 1 główka,
cukinia 1 sztuka duża,
papryka kolorowa 8 sztuk średnie,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowe 2 łyżeczki,
woda 3/4 szklanki,
sól i pieprz mielony do smaku - ile potrzeba
Marchew, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić na kawałki, cebulę i czosnek pokroić drobno, papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kawałki nie za duże, cukinię opłukać i pokroić na kawałeczki razem ze skórką.
Do garnka wlać olej rzepakowy i rozgrzać, wsypać marchew, seler, pietruszkę i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.
Wsypać cebulę z czosnkiem i wymieszać, podsmażać z 4 minuty.
Na koniec wsypać paprykę, cukinię, dodać kucharka, paprykę ostrą, pieprz ziołowy i pod przykryciem gotować na małym ogniu do miękkości warzyw na "al dente", wody wlać tylko trochę, warzywa swój sok puszczą, do smaku, na koniec dodać do smaku sól i pieprz - bardzo smaczny, szybki, łatwy gulasz z papryki i warzyw, wszystko od razu w jednym garnku przygotowane, smakuje na ciepło z ryżem, makaronem, ziemniakami i na zimno z pieczywem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz