Składniki:
herbatniki 200 gram,
jogurt truskawkowy 2 opakowania po 380 gram jedno,
galaretka truskawkowa 2 opakowania + gorąca woda 200 ml,
czekolada gorzka 200 gram,
żelatyna deserowa na 1 litr opakowanie,
sok pomarańczowy karton 1 litr,
orzechy włoskie posiekane 100 gram
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć herbatniki.
Jogurt truskawkowy wymieszać z galaretką truskawkową, schować do lodówki, gdy będzie prawie stężały to wylać na herbatniki, na wierzchu posypać czekoladą rozdrobnioną w rozdrabniaczu.
Na czekoladzie poukładać herbatniki na czekoladzie, lekko przycisnąć i do lodówki.
Żelatynę deserową na 1 litr rozpuścić w 200 ml gorącego soku pomarańczowego, po wymieszaniu wlać do reszty zimnego soku pomarańczowego, do lodówki, gdy zacznie tężeć to wylać do formy na herbatniki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - bardzo łatwy, szybki, tani, mało pracochłonny i mało składnikowy deser na zimno na herbatnikach, idealny na lato i nie tylko.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz