Składniki:
kapusta na gołąbki płaska 2 sztuki,
ryż 3 woreczki,
mielona łopatka 70 dag,
kucharek 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka większa,
papryka 2 sztuki,
śmietana 12% gęsta 100 ml,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
woda 5 szklanek
Z kapusty (odmiana płaska do gołąbków)wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z olejem i zdejmować z główki sparzone liście, z wystudzonych ściąć nożykiem gruby nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.
Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos - bardzo smaczne, delikatne gołąbki z nadzieniem mięsno-ryżowo-paprykowym z dodatkiem śmietany, przygotowane w szybkowarze są szybko gotowe........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz