Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
twaróg śmietankowy 50 dag,
jogurt gęsty naturalny 2 x po 380 gram,
kasza manna 4 łyżki,
budyń waniliowy 1 opakowanie + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
pomarańcze 2 sztuki większe,
delicje pomarańczowe 300 gram opakowanie
lukier: puder cukier 1,5 - 2 szklanki,
sok z 1 pomarańczy
Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać żółtka, cukier i mikserem utrzeć do białości na "kogel mogel".
Dodać twaróg śmietankowy bez mielenia, gęste jogurty, budyń waniliowy z mąką ziemniaczaną, kaszę manną.
Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórkę z obu pomarańczy do masy serowej.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok do masy serowej i mikserem krótko połączyć składniki.
Dodać na sztywno ubitą pianę z białek i mikserem na wolnych obrotach pianę wmieszać w masę serową.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć gęsto (zostawić 8 sztuk) delicje czekoladą do góry.
Na delicje wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i położyć pozostałe delicje, delikatnie je wcisnąć w masę serową.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut do suchego patyczka, po upieczeniu zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Cukier puder dobrze wymieszać z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i rozsmarować na serniku.
Sernik najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - ten sernik jest obłędnie delikatny,lekki, mocno pomarańczowy, delicje pomarańczowe dodają mocniejszego smaku, sernik jest bez tłuszczu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz