Składniki:
młoda kapusta 2 główki większe,
olej rzepakowy 2 łyżki do parzenia kapusty,
ryż do gotowania 2 szklanki,
mielona karkówka 50 dag,
przyprawa do karkówki 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
jajka 2 sztuki,
koperek siekany 1/2 pęczka,
woda 3 szklanki,
sok pomidorowy 1 litr,
śmietana 1 łyżka,
mąka pszenna 1,5 lyżki
Z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki, z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu.
Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem.
Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście.
Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki.
Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół. piec około 50 min ut, wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem - doskonałe smakowo gołąbki z młodej kapusty duszone w pomidorach, idealnie smakują i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz