Składniki:
makaron 250 gram,
szpinak świeży 2 pęczki,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia + 3/4 łyżeczki cukru,
ząbki czosnku 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
śmietana słodka 12% 200 gram,
woda 1 szklanka,
mozzarella kulka 1 opakowanie,
jajka 10 sztuk "M",
masło 2 łyżki,
sól i pierz do smaku
Liście szpinaku dobrze opłukać pod zimną wodą, nożyczkami pociąć na drobne kawałeczki.
W garnku na maśle podsmażyć cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Do cebuli wsypać pokrojony szpinak, mieszając podsmażać szpinak z 5 minut.
Dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, wlać śmietanę 12%, wodę i zagotować.
Na koniec dodać pokrojoną mozzarellę i mieszać do stopienia mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku.
Na maśle usmażyć jajka sadzone posypane solą i pierzem, podawać ze szpinakiem z makaronem - jedno z ulubionych dań ze szpinakiem, makaronem, idealne na letnie dni i gdy jest sezon na świeży szpinak.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz