Składniki:
ziemniaki 2,5 kg,
jajka 2 sztuki "L",
mąka pszenna 1 szklanka,
tarta bułka 1 szklanka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
sos mięsny: łopatka bez kości 50 dag,
olej rzepakowy 8 łyżek,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki większe,
papryka 2 sztuki duże,
przyprawa do gulaszu 1/2 opakowania,
woda 3-4 szklanki,
śmietana 12% 100 gram,
mąka pszenna 2 łyżki woda 1/2 szklanki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Łopatkę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, podsmażać z 5 minut, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać przyprawę do gulaszu i gotować do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki lub ręcznie na tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok.
Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki.
Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony, podawać z sosem mięsnym
- bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczane, tutaj podane z sosem mięsnym ale również można je podać same z innymi dodatkami......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz