Składniki:
fasolka ugotowana około 1 litr,
tarta bułka 3-4 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 litra
Fasola była ugotowana i okraszona smażoną kiełbaską, do smaku dodano majeranek, sól czosnkową, paprykę ostrą.
Fasolkę z kiełbasą jeśli jest za rzadka to odlać z niej wywar na durszlaku, fasolkę utłuc tłuczkiem do ziemniaków aby były grudki.
Wsypać do fasolki tylko tartą bułkę i wyrobić gęstą masę, formować nie za grube kotlety.
Smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, doskonale smakują na ciepło i na zimno z surówką czy z sosem np. czosnkowym - zostało sporo fasolki z kiełbasą, wykorzystałam fasolkę do przygotowania smażonych kotletów, idealny sposób na wykorzystanie fasolki.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz